Skip to content

UUSI JÄTELAKI – KAUPAN ALA

UUDEN JÄTELAIN VAIKUTUKSET KAUPAN ALAAN

Uuden jätelain myötä jätteiden erilliskeräysvelvoite laajenee koskemaan suurinta osaa kaupan alan yrityksistä. Toimipaikoissa, joissa kertyy jätettä suuria määriä, on tasalaatuinen jäte lajiteltava erikseen eli esimerkiksi kalvomuovit on eroteltava muista muoveista. 

Päivittäistavarakauppojen tulee uuden jätelain mukaan luovuttaa käyttämättä jääneet elintarvikkeet uudelleenjakeluun ensisijaisesti ihmisravinnoksi 1.12.2021 alkaen. Toimijoita koskee myös kasvanut kirjanpito- sekä tiedonantovelvollisuus elintarvikejätteistä 1.1.2022 alkaen.

UUDEN JÄTELAIN TUOMAT MUUTOKSET

Erilliskeräysvelvoitteen synnyttävät jätemäärät:

Bio_0001

Biojäte
10 kg

Kuitupakkaukset

Kuidut
5 kg

muovipakkaukset@2x

Muovit
5 kg

metallipakkaukset_0001

Metallit
2 kg

Lasipakkaukset_0001

Lasit
2 kg

jätelaki-sivusto-pesut

Astioiden
pesut

Lisäksi saatat tarvita erilliskeräyksen seuraaville jätejakeille: 

jätelaki-sivusto

Kalvomuovi

jätelaki-vaarallinen-jäte

Vaarallinen jäte

jätelaki-sivusto-sekajäte

Sekajäte

jätelaki-sivusto-energiajae-

Energiajae

jätelaki-sivusto-kierratys-muu

Muu jäte*

*muut suurina määrinä syntyvät tasalaatuiset jätejakeet, kuten kalvomuovit tai tietyt metallit.

TIEDÄ TÄMÄ UUDESTA JÄTELAISTA 

jätelaki-sivusto-kierratys

Erilliskeräysvelvoite
kasvaa

L&T huolehtii asiakkaidensa erilliskeräysvelvollisuuden piiriin kuuluvien jätteiden asianmukaisen keräilyn ja jatkokäsittelyn. Tarjoamme myös lajittelua helpottavat keräysvälineet jokaiselle jätejakeelle.

jätelaki-sivusto_roskis

Keräysvälineiden
pesu

Uuden jätelain myötä jätteiden keräysvälineet on pestävä riittävän usein ja biojätteen keräysvälineet vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Keräysvälineiden pesu hoituu L&T:n kautta valtakunnallisesti.

jätelaki-sivusto_raportit

Kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuus
lisääntyy

Yrityksen toiminnassa syntyvien jätejakeiden määrästä sekä käsittelystä tulee olla valmius raportoida viranomaiselle. L&T:n Ympäristönetistä saat jätekirjanpidon ja seuraat jätemääriä, kustannuksia, kierrätysastetta sekä käsittelytapoja toimipaikoittain.

JÄTÄ JÄTEHUOLLON TARJOUSPYYNTÖ

ASIAKASREFERENSSIT

kamppi2_004-1

ASIAKKAAMME KAMPPI

Kauppakeskus Kamppi ottaa L&T:n kanssa isoja kiertotalousaskelia. Se on sitoutunut nostamaan kierrätysastettaan vuoteen 2022 mennessä siten, että kaikesta jätteestä 74 prosenttia hyödynnetään materiaalina.  

LT_hansa_turku_038

ASIAKKAAMME HANSAKORTTELI

Turun suurimman kauppakeskuksen kierrätyksen haasteena on suuri ja vaihtuva loppukäyttäjien määrä. L&T:n asiantuntijuuden avulla Hansakorttelin kierrätysprosentti on saatu nousuun ja jätehuolto täysin hiilineutraaliksi.

sello_nostokuva_169-1

ASIAKKAAMME SELLO

Kauppakeskus Sello kutistaa päästöjään L&T:n tuottamalla hiilineutraalilla jätehuollolla. Kauppakeskus vähentää hiilidioksidipäästöjä tehokkaalla lajittelulla ja optimoiduilla jätekuljetuksilla.

LÄHDE MUKAAN JÄLJETTÖMÄÄN YRITYKSEEN

Jäljetön yritys on haaste suomalaisille yrityksille, jotka haluavat menettää jälkensä eli laittaa jätehuoltonsa ja kierrätyksensä kuntoon. Jokaista yritystä tarvitaan, jotta saamme yhdessä koko Suomen kierrätysasteen nousuun!