merikarvialle uusi Muovinaattori

Merikarvian kierrätyslaitoksellemme on valmistunut Suomen modernein jätemuovin käsittelylinjasto, Muovinaattori, jonka uuden pesutekniikan avulla pystymme käsittelemään entistä likaisempia ja haasteellisempimuovilaatuja – ja saamaan entistä enemmän muovia uusiokäyttöön. Muovinaattorin myötä Merikarvian laitoksen käsittelykapasiteetti kaksinkertaistuu jopa 20 000 tonniin vuodessaMuovinaattori on vihitty käyttöön 5.9.2019. 

Jo aiemmin L&T on ollut markkinajohtaja teollisten muovien käsittelyssä. Merikarvialla sijaitseva kierrätyslaitos prosessoi erilaisia teollisuuden ylijäämä- ja hylkymateriaaleja sekä teollisuuden kuljetuslaatikoita uusioraaka-aineiksi. Tehdas valmistaa yli 100 erilaista uusiomuoviraetta, joita hyödynnetään pääosin kotimaisessa muoviteollisuudessa. 

Lue Merikarvian laitoksen toiminnasta

Haasteelliset muovit kiertoon 

Tilanne on jo nyt hyvä puhtaiden ja tasalaatuisten muovimateriaalien osalta ja ne palautuvat hyvin uusiokäyttöön. Sen sijaan likaisempien ja sekalaisten muovien osalta potentiaalia on vielä runsaasti. Ympäristö- ja ilmastotietoisuuden lisääntyessä kysyntä ekologiselle uusioraaka-aineelle kasvaa ja tavoitteena onkin saada yhä suurempi määrä muovista kiertoon.  

Erityisesti kaupan alalla ja rakentamisessa syntyy valtavia määriä sellaista likaista jätemuovia, jonka kierrättäminen on aiemmin ollut hankalaa. Muovinaattori mahdollistaa näiden muovien jalostamisen korkealaatuisiksi raaka-aineiksi kiertotalouden logiikan mukaisesti.   

Lue asiantuntijan blogi 

Muovinaattori on myös ilmastoteko 

Kierrätysmuovin käyttö säästää luonnonvaroja ja pienentää ilmastopäästöjä neitseelliseen muoviin verrattuna. Näin ollen Muovinaattori on myös ilmastoteko. Tutkimusten mukaan yksi tonni kierrätysmuovia säästää 22 tynnyriä öljyä ja 2000 kg päästöjä neitseelliseen muoviin verrattuna. 

Muovinaattorin vuosittainen öljysäästö:  
20000 tonnia uusiomuovia x 22 tynnyriä= 440 000 tynnyriä/vuosi 

Muovinaattorin vuosittainen päästösäästö:  
20 000 tonnia uusiomuovia x 2000 kg päästöjä = 40 miljoonaa kg päästöjä/vuosi, joka vastaa noin 7000 krt autolla maailman ympäri tai 4000 suomalaisen vuosittaisia päästöjä.  

Lue lisää MuovinaattoristaTee Muovimuuvi ja pyydä tarjous muovinkeräyksestä