Skip to content

Onko uusi jätelaki jo tuttu? 

Ei huolta, ei tarvitsekaan. Tältä sivulta saat tarvitsemaasi lisäinfoa uudesta jätelaista. Voit myös lopettaa lukemisen tähän ja ottaa meihin yhteyttä, niin laitetaan yhdessä yrityksesi kierrätysasiat ja lain vaatima jäteraportointi kuntoon.

Jätelakiuudistus pyrkii edistämään kiertotaloutta ja lisäämään kierrätystä. Se edellyttää yrityksiltä mm. entistä tarkempaa lajittelua sekä jätekirjanpitoa ja raportointia.

Jos yrityksessäsi on jo aiemmin kiinnitetty huomiota toimivaan lajitteluun, voitte selvitä lakimuutoksen tuomista uusista velvoitteista melko pienin muutoksin. Tarvittaessa olemme valmiita tekemään kanssasi isommankin kierrätysremontin.

Verkkopalvelussamme voit helposti koota yrityksellesi sopivan ja jätelain vaatimukset täyttävän jätehuollon kokonaisratkaisun. 

Erityisesti nämä kolme seikkaa yritysten tulee tietää uudesta jätelaista:

Jätelakikuvat (3)


JÄTTEITÄ ON LAJITELTAVA YHÄ ENEMMÄN

Yrityksillä on uuden jätelain myötä velvollisuus lajitella erikseen biojätteet, kuitupakkausjätteet (esimerkiksi pahvit), muovipakkausjätteet, metallit ja lasipakkausjätteet, kun mainittuja jätteitä syntyy viikossa yli jätelaissa asetetun tietyn kilorajan. 

Jätelakikuvat (2)


USEIMPIEN ON KIRJATTAVA JA RAPORTOIVA JÄTEMÄÄRÄT

Kirjanpito- ja raportointivelvollisuus koskee yrityksiä, joiden toiminnassa syntyy vähintään 100 tonnia jätettä vuodessa, joiden toiminta on ympäristönsuojelulain mukaan luvanvaraista tai toiminnassa syntyy vaarallista jätettä tai POP-jätettä.

Jätelakikuvat


SÄHKÖISET SIIRTOASIAKIRJAT AUTTAVAT ARJESSA 

Uuden jätelain myötä yrityksille on tullut ajankohtaiseksi sähköisen siirtoasiakirjan käyttöönotto​. Siirtoasiakirjaan merkitään uuden jätelain myötä myös aiempaa enemmän tietoa jätteistä ja niiden käsittelystä.

Biojäte on kierrätettävä yhä useammin

Olihan yrityksesi keittiössä jo biojäteastia? Muuttunut jätelaki edellyttää, että jokaisen yrityksen tai yhteisön, jolla syntyy biojätettä yli 10 kg viikossa, on lajiteltava se ja järjestettävä biojätteelle erilliskeräys. Erilliskeräyksen voi tarvittaessa järjestää yhdessä muiden samassa kiinteistössä toimivien yritysten ja yhteisöjen kanssa. Erilliskeräysvelvoite koskee kaikki jätteitä, joille on laissa määritelty viikkokohtainen kiloraja.

Biojätteet-erilliskeräys
Kuitu--ja-muivipakkaukset-erilliskeräys

Myös pahveille ja muoveille kierrätysvaatimuksia uudessa jätelaissa

Uusi jätelaki velvoittaa yritykset lajittelemaan kaikki kuitupakkaukset (mm. pahvit) ja muovipakkaukset, jos niitä syntyy yli 5 kg viikossa. Jos näitä jätteitä syntyy isompia määriä, pakkausjätteistä (esim. kirkas kalvomuovi) ja metalleista on lajiteltava erikseen tasalaatuinen, huomattavan suurina määrinä syntyvä jäte. Näin erilliskeräyksellä saavutetaan kierrätyksen ja jätteiden uudelleenhyödyntämisen kannalta paras lopputulos. Eli pähkinänkuoressa: pahvit ja eri muovilaadut erikseen!

Lasipakkaukset ja metallit laitettava kiertoon entistä useammin

Jätelaki vaatii myös lasipakkausten ja metallien lajittelua, jos niitä syntyy yrityksessä yli 2 kg viikossa. Myös muille muovi-, paperi-, kartonki-, lasi- ja metallijätteille, puutarha- ja puistojätteelle, tekstiilijätteille ja suurikokoisille käytöstä poistetuille esineille on järjestettävä erilliskeräys ja kierrätys. Nämä pelisäännöt koskevat kaikkia suomalaisia yrityksiä joka kaupungista ja kirkonkylästä riippumatta.

Lasipakkaukset-ja-metallit-erilliskeräys

Miten ottaa kierrätyksestä kaikki irti?

Me autamme yritystäsi löytämään parhaat kierrätysratkaisut. Pääset alkuun selvittämällä yrityksellesi sopivan jätehuollon kokonaisratkaisun: voit tehdä jätehuollon palveluiden tilauksen tai pyytää tarjouksen haluamistasi palveluista helposti verkkopalvelussamme.


 

logo

Tervetuloa selvittämään yrityksellesi sopiva jätehuollon palvelu!

Kierrätysraaka-aineet käyttöön

Kiertotaloudessa olemassa olevat materiaalit pidetään tuottavassa käytössä mahdollisimman pitkään. Materiaalitehokkuus ja kierrätysvaatimukset kiristyvät jatkuvasti ja kierrätettyjen raaka-aineiden merkitys teollisuuden ja kuluttajatuotteiden raaka-aineina kasvaa. Voisiko valtaosan käyttämistämme tuotteista valmistaa kierrätysraaka-aineista? Mitä tämä tarkoittaisi teidän yrityksellenne?