Skip to content

TURHAT NURMIKOT NIITYIKSI

Edistetään yhdessä piha-alueiden biodiversiteettiä ja suojellaan kotoperäistä luontoamme.

Ota yhteyttä, niin tehdään piha-alueestasi monimuotoisempi niityttämällä

SAISIKO OLLA MUUTAMA HEHTAARI LUONNON MONIMUOTOISUUTTA? 

Luonnon monimuotoisuuden hupenemista pidetään jo ilmastonmuutostakin isompana uhkana. Luontokato tarkoittaa sitä, että eri lajit katoavat ympäriltämme, koska nykyiset elinolosuhteet ja elinympäristö eivät enää ole niille otollisia. Luonnonmukaiset elinalueet on voitu esimerkiksi poistaa rakentamisen tieltä.

Biodiversiteetin säilyttämiseksi on kuitenkin vielä mahdollista tehdä toimenpiteitä. Nyt me L&T:llä kutsumme kaikki talkoisiin luontokadon hidastamiseksi ja haastamme myös sinut mukaan muuttamaan turhat nurmialueet kotoperäisen kasvillisuuden tyyssijaksi eli niityksi. 

Niityttäminen on yksi oivallinen keino palauttaa osa rakennetusta ympäristöstä takaisin luonnontilaan ja kantaa oma kortensa biodiversiteettikekoon. Niityttämisen myötä alueen lajisto monipuolistuu, jolloin se houkuttelee paikalle myös pölyttäviä pörriäisiä. Niin kutsutut askelniityt tarjoavat pörriäisille välilaskupaikan ja mahdollistavat niiden levittäytymisen uusille alueille. Pörriäisten mukana alueille tulevat myös linnut ja nisäkkäät. 

MITÄ HYÖTYÄ NIITYTTÄMISESTÄ ON? 

LT Yleispohja 1200x1200px vihrea (24)

Vähennnät haitallisten vieraslajien määrää

Haitalliset vieraslajit, kuten kurtturuusu, lupiini, persianjättiputki, palsami ja tattaret leviävät herkästi uusille alueille. Niityttämisellä alueet vallataan herkille kotoperäisille lajeille. 

LT Yleispohja 1200x1200px vihrea (29)

Parannat ilmanlaatua ja vähennät hulevesivaurioita

Tutkimusten mukaan niitty sitoo nurmikkoa enemmän hiiltä itseensä esimerkiksi pitkien juuriensa ansiosta. Tämä parantaa muun muassa ilmanlaatua ja vähentää hulevesien aiheuttamia vaurioita. 

LT Yleispohja 1200x1200px vihrea (30)

Teet käytännön teon pörriäisten ja luonnon hyväksi 

Pörriäisten keskimääräinen lentomatka on noin 100-500 metriä. Liikkuakseen uusille alueille ja pölyttääkseen kasveja ne tarvitsevat välilaskupaikkoja, kuten niittyjä.

LT Yleispohja 1200x1200px vihrea (27)

Edistät yrityksesi vastuullisuus-tavoitteita

Onko luonnon monimuotoisuus jo osa yrityksesi vastuullisuus-strategiaa tai olette ainakin suunnittelemassa sen lisäämistä? Niityttäminen on yksi keino edistää myös biodiversiteettitavoitteita.

MILLOIN NIITYTTÄMINEN ON OIKEA RATKAISU?

Kaikkia nurmialueita ei suinkaan ole tarkoitus poistaa. Niityttämistä kannattaa harkita, mikäli: 

  • Alueella ei vietetä aikaa, eikä nurmikko ole niin sanottu edustus- tai käyttönurmikko
  • Haluat lisätä alueen kokemusarvoa: niityn kukkia voi esimerkiksi poimia ja se on elämyksellisempi kuin nurmialue
  • Alue on paahteisella paikalla ja nurmikko palaa helposti. Niitty viihtyy nurmea niukemmissa olosuhteissa
  • Alueelta on poistettu vieraslajia, esimerkiksi kurtturuusua ja sen tilalle on tarkoitus tehdä uusi viheralue
  • Haluat vähentää hiilidioksidipäästöjä: niitty leikataan kerran tai kaksi vuodessa, nurmikko keskimäärin 15-20 kertaa
  • Niityllä halutaan viestiä esimerkiksi yrityksen arvopohjasta ja vastuullisuudesta tai yritykselläsi on luonnon monimuotoisuuteen liittyviä vastuullisuustavoitteita. 

Niityttäminen voidaan tehdä myös vain osalle piha-aluetta, eli koko nurmikkoa ei tarvitse niityttää. Kun nurmi muutetaan niityksi, myös kohteen viherkerroin kasvaa jopa kymmeniä prosentteja. 

NIITTY KYLVETÄÄN YLEENSÄ KASVUKAUDEN AIKANA. ME AUTAMME TUNNISTAMAAN MAHDOLLISUUDET, JOILLA TURHISTA NURMIALUEISTA MUOVATAAN LUONNON MONIMUOTOISUUDEN MALLIESIMERKKEJÄ.

Ota yhteyttä, niin muutetaan yhdessä turhat nurmialueet niityiksi! 

Pohditko, miten hallussasi olevien piha-alueiden niityttäminen onnistuisi? Me autamme tekemään piha-alueestasi luonnon monimuotoisuuden malliesimerkin. Ota yhteyttä, niin muutetaan turhat nurmialueet niityiksi! 

Täyttämällä oheisen lomakkeen voit jättää yhteydenottopyynnön asiantuntijoillemme. Asiantuntijamme on sinuun yhteydessä seuraavan arkipäivän aikana.

Jätä yhteydenottopyyntö tai soita!

010 636 7000


(arkisin 8-16)

Puhelun hintatiedot

OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJOIHIMME

010 636 7000

arkisin 8-16