SISÄTILAT JA SIISTEYS

Koulun sisätilojen siisteys, toimivuus ja viihtyisyys ovat riippuvaisia sekä sisustuksesta, asenteesta että yhteisesti sovituista pelisäännöistä. Kun nämä kaikki ovat kunnossa, tilojen käyttö on paitsi mukavaa, myös turvallista. 

sisätilat_mg-1

Siisteys on yhteispeliä. Siivous sujuu ja paikat pysyvät kunnossa, kun kaikki hoitavat oman osansa. Mitä vähemmän sottausta ja mitä enemmän tavaroiden laittamista paikoilleen, sitä paremmin siivooja pystyy keskittymään omaan tehtäväänsä, eli varmistamaan turvallisen ja puhtaan oppimisympäristön.

Asenne ratkaisee: fiksu koululainen ei oleta voivansa tehdä mitä huvittaa siten, että aina joku toinen tulee hoitamaan kaiken kuntoon ja korjaamaan jäljet. 

Tehtäviä ja kysymyksiä:

  • Keksikää siivouksesta leikki tai peli.
  • Tunnetko ihmisiä, jotka koululla siivoavat?
  • Tietävätkö kaikki, kenen vastuulla on laittaa tunneilla käytettävät tavarat paikoilleen?
  • Miettikää yhdessä, käyttäydyttekö siisteyden ja tavaroista huolehtimisen suhteen samalla tavalla koulussa kuin kotona.
  • Miten luokkasi huolehtii turvavälien pitämisestä? Voitaisiinko luokkatilasi järjestää uudelleen turvavälit huomioiden?
  • Mikä tekisi luokasta viihtyisämmän? Vaikuttaisiko se siihen, että luokka olisi hankalampi siivota?
  • Miten voit helpottaa siivousta? Mitkä sinun tekemisistäsi aiheuttavat likaa tai roskia?
  • Onko luokassa tarpeeksi säilytystilaa?
  • Miten teillä huolehditaan käsihygieniasta? Tehkää tarkistuskierros, onko vessoissa saatavilla riittävästi saippuaa, käsipaperia ja käsidesiä. 
TÄRKEÄT HAVAINNOT:

Mitä fiksummat koululaiset, sitä vähemmän sotkua ja sitä turvallisempi koulu.

Jokainen voi vaikuttaa luokan ja koulun muiden tilojen siisteyteen ja viihtyisyyteen yksinkertaisella tavalla: olemalla sotkematta ja roskaamatta. Koulun hygieniaturvallisuus on myös kaikkien yhteinen asia: pese kädet ja huolehdi turvaväleistä. 

box-img

Järkevät tilajärjestelyt ja turvavälit luovat turvallisuutta.

Koronakriisin myötä turvavälit ovat nousseet yhä tärkeämmiksi. Normaalissa luokkatilassakin turvaväleihin voidaan panostaa esimerkiksi järjestelemällä pulpetit uudelleen. Miettikää myös vaihtoehtoisia tilaratkaisuja: onko koulun pihalle mahdollista rakentaa oppimisalue, tai voidaanko opiskeluun hyödyntää muita koulun tai kunnan tiloja? Turvallisuutta edistää myös se, että sama ryhmä käyttää samaa luokkatilaa eikä tiloja vaihdeta tai ryhmiä sekoiteta keskenään. 

Toimiva systeemi edellyttää toimivat puitteet.

Onko oppilailla riittävästi kiinnekohtia koulussa? Oma paikka, nimikointi ja selkeät paikat vaatteille, kengille ja tavaroille auttavat luomaan turvaa ja järjestystä. Tämä auttaa myös huolehtimaan omista tavaroista – teidänkin koululla varmasti tiedetään, kuinka paljon löytötavaraa saattaa kertyä. Omat henkilökohtaiset säilytyspaikat vähentävät myös esimerkiksi tartuntautien leviämisriskiä, kun itselle kuuluvat tavarat eivät vahingossa päädy toisen käsiin. 

VINKIT:

Luokan tai vaikka koko koulun yhteiset siivous- ja järjestelyoperaatiot ovat yhteisöllinen ja kiva tapa, kokeilkaa ihmeessä. Käykää keskustelua esimerkiksi rikkinäisten tavaroiden säilyttämisestä: rikkinäistä ei kannata jemmata kaappiin, vaan pohtia, onko sille jotain tehtävissä vai voidaanko se kierrättää. 

Puhtaat kädet pitävät pöpöt loitolla. Pese kädet aina, kun tulet sisälle sekä ennen ruokailua. Nyrkkisääntö on pestä käsiä 20 sekunnin ajan lämpimällä vedellä ja saippualla. Tarvittaessa voit käyttää käsidesiä. Vinkkaa siivoojalle tai koulun muulle henkilökunnalle, jos käsipaperi, saippua tai käsidesi ovat päässeet loppumaan ahkeran käsienpesun seurauksena. 

Siivous on osa koulun jätehuollon ketjua. Kun se saa ihmiskasvot, asiakin on helpompi sisäistää. Oppilaiden on hyvä tietää, ketkä huolehtivat siivouksesta ja ylläpitävät oppimisympäristöä. Jos siivoojaa ei koskaan tapaa, häviää helpommin myös ajatus siitä, että joku ihminen nämä asiat oikeasti tekee.

Koulun siivoukselle on tärkeää, että tuolit voidaan nostaa ylös ja että ne myös nostetaan ylös.

lamp

Siisteys on terveyttä.

Siisti ympäristö on myös terveellinen. Pölyn ja lian lisäksi siivoojat poistavat pinnoilta  bakteereja, pöpöjä ja viruksia. Mieti, kuinka moni esimerkiksi koskee koulusi ovenkahvoihin tai porraskaiteisiin päivän aikana? Sinä voit omalta osaltasi varmistaa terveellisen ympäristön huolehtimalla käsihygieniasta ja turvaväleistä. Muista myös, että kipeänä koulupäivä kannattaa jättää väliin, ja antaa pöpön talttua rauhassa kotona. 

Etsi tavaroille oma paikka.

Asiat pysyvät paremmin paikoillaan, kun niiden paikat tiedetään. Yhteisistä pelisäännöistä voidaan pitää kiinni vain, jos kaikki oikeasti tietävät ne. Myös siivooja kiittää, kun tavarat eivät ole levällään pitkin pöytiä ja lattioita:  puhtaat pinnat on helpompi pyyhkiä ja pitää puhtaana - sekä liasta että pöpöistä. Kokeile, saisiko osan tavaroista nostettua seinille, kun niitä ei käytetä. Se tuo väriä tilaan ja auttaa akustiikkaa vähentämällä kaikua. Turvallisuudesta ei silti tietenkään tingitä.

Vessassa käynti on vastuullista puuhaa.

Wc on paikka, jossa siisteys ja hyvä hygienia korostuvat. Huomaavaisuus ja vastuullisuus liittyvät kiinteästi terveellisyyteen ja viihtyvyyteen. On hyvä kerrata, mikä kuuluu pönttöön ja mikä ei. Ja että täällä juuri mikään ei kuulu lattialle. Pidetään mielessä myös perussääntö: kädet pestään saippualla ja kuivataan huolella. Huolehdi, että vessassa on saippuaa ja käsipaperia saatavilla myös seuraavalle kävijälle, ja ilmoita näiden loppumisesta opettajalle tai siivoojalle. 

Ne tärkeät näkymättömät asiat.

Lika ja pöly on helppo huomata, mutta toimiviin ja siisteihin sisätiloihin liittyy paljon muutakin. Vastuullisesti valitut tarvikkeet auttavat vähentämään luonnon kemikaalikuormitusta eivätkä kiusaa allergiasta kärsiviä.

Siisteys on mielentila ja toimivat tilat kaiken a ja o.

Sottainen luokka luo levottomuutta, siisteys ja järjestys luo viihtyisyyttä. Mieti luokassa ja koulussa tehtyjä säilytys- ja tilaratkaisuja: jos ratkaisu ei ole funktionaalinen, se todennäköisesti vaikeuttaa jotain muuta asiaa.

Kengätön koulu on paremman sisäilman koulu.

Päiväkodeista tuttu tapa riisua kengät sisään tullessa on yhä suositumpaa myös kouluissa. Siisteys kohenee, sisäilman laatu paranee ja pinnat pysyvät paremmassa kunnossa samalla kuin hälyisyys vähenee. Jos koulusta halutaan sukkakoulu, jalkineiden ja vaatteiden oikea sijoittelu on olennaista, jottei lika kulkeudu sisään.

Meidän koulusta turvallisuuden keulakuva?

Terveys ja turvallisuus kouluympäristössä saivat täysin uudenlaisen merkityksen koronakriisin myötä. Siivoukseen ja puhtauteen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota, jotta oppimiaympäristö on turvallinen sekä oppilaille että opettajille. Miten teidän koulussanne ennaltaehkäistään koronavirusta? 

box-img
Tätä et ehkä tullut ajatelleeksi:

Kiva tavara voi olla siivojan riesa.

Persoonalliset tavarat kuten pehmotyynyt ja räsymatot luovat luokkaan viihtyisyyttä ja kodinomaisuutta, mutta siivoojan pitää kuitenkin päästä siivoamaan pinnat. Asioiden laittaminen paikoilleen saa luokan näyttämään mukavammilta ja auttaa siivoojaa hoitamaan työnsä.

Siisteys auttaa ympäristöä.

Vaikka käytössä olisivat mahdollisimman ympäristöystävälliset pesuaineet, on sitä parempi mitä vähemmän niitä tarvitaan. Jos jokainen tekee parhaansa sotkun välttämiseksi, pesutarve vähenee ja luonto tykkää.

Paula Silvennoinen, Kehityspäällikkö

orange-bg-bottom