OLOSUHTEET JA ENERGIATEHOKKUUS

Energiatehokkuudessa on kyse sähköstä, lämmöstä ja vedestä. Kaikkia tarvitaan, joten olennaista on se, miten hyvin päästään eroon turhasta kulutuksesta. Kun tiedetään mitä tehdään, energiankulutusta koulussa voidaan leikata jopa kolmanneksella.

olosuhteet _img_3

Energiatehokkuudessa on paljon asioita, joita me kaikki voimme tehdä itse. On myös selkeästi ammattilaisille jätettäviä asioita, kuten koulun ilmanvaihto. Sen järkevä säätö ja korjailu edellyttää asioiden tutkimista ja mittailua.

Energian säästäminen ja järkevä käyttö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. On hyvä oppia perusasiat ja soveltaa niitä myös kotioloissa. Pienistä viisaista teoista syntyy yhdessä iso vaikutus.

Tehtäviä ja kysymyksiä:

  • Etsi luokasta asiat, jotka kuluttavat energiaa. Onko niistä jokin turhaan käytössä juuri nyt?
  • Onko kotona juteltu tästä asiasta? Mitä voisit tehdä, että kotisi olisi energiatehokkaampi?

 

  • Selvittäkää mitä energialähteitä on olemassa ja mitkä ovat niiden hyvät ja huonot puolet.
  • Tuntuuko että luokassa on liian kuuma tai liian kylmä? Selvittäkää mistä se voi johtua.
  • Tarkistakaa yhdessä, löytyykö koulusta vuotavia hanoja tai vessoja.
TÄRKEÄT HAVAINNOT:

Energiatehokkuus syntyy sähkön, lämmön ja veden järkevästä käytöstä.

Kaikki nämä ovat tarpeellisia, joten olennaista on säästää oikeissa paikoissa.

box-img
VINKIT:

Jos luonnonvaloa tulee sisään, kannattaa katsoa, mitkä valot voi sammuttaa.

lamp

Energiatehokkuutta parantaa lämmön talteenotto. Se tarkoittaa sitä, että poistoilman lämmön avulla lämmitetään sisään tulevaa raitista ilmaa.

Tutustukaa koulun lämmönjakokeskukseen. Se säätelee kuuman käyttöveden sekä pattereille ja ilmanvaihtokoneille menevän veden lämpötilaa.

Liian lämmin ilma kuluttaa energiaa turhaan ja joka tapauksessa nousee kattoon. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella vähentää lämmitys- kuluja noin viisi prosenttia.

Mihin koulussa kuluu sähköä ja vettä?

Koulussa sähköä vievät esimerkiksi ilmastointikoneet, valaistus, tietokoneet, pienlaitteet ja laturit. Keittiö, hanat ja vessat puolestaan kuluttavat vettä.

shape-img

Onko luokassa liian kuuma?

Jos on, lämpö on liian kovalla. Huono ratkaisu on avata ikkunat, jolloin kylmällä ilmalla viilennetään jo kertaalleen lämmitettyä ilmaa – tämä kuluttaa turhaan sekä rahaa että maapalloa. Lisäksi kylmä ilma valuu lattiarajaan ja saa termostaatit pyytämään pattereilta vielä lisää lämmitystä.

Onko luokassa liian kylmä?

Kannattaa tarkistaa patterit. Jos joku niistä ei lämpene, on fiksua korjata kyseinen patteri eikä säätää lisää tehoja ilmanvaihtoon. Termostaatti ohjaa patteria, verhot tai muut esteet termostaatin edessä vaikuttavat patterin lämpenemiseen.

Sähköllä ja sähköllä on eroa.

Sähköllä on hinnan lisäksi hiilijalanjälki. Esimerkiksi hiilellä tai tuulella tuotettu sähkö rasittavat luontoa aivan eri tavalla. On hyvä muistaa, että vastuullisuus ei ole sama kuin energiatehokkuus. Vaikka sähkö olisi kuinka hiilineutraalia, sitä ei tietenkään kannata tuhlata holtittomasti.

Ilmankosteus.

Normitiloissa ei ilmaa yleensä kosteuteta tai kuivateta. Ulkoilman kosteus määrää pitkälti myös sisä- ilman kosteuden – rankkasateella ilma myös sisällä on kosteampaa.

Jos happi tuntuu loppuvan.

Varsinkin päivän edetessä koulun ilma saattaa tuntua riittämättömältä. Tällöin kaivataan mittauksia ja säätöjä eli asiantuntijoita. Ilmanvaihtoa voidaan muokata vastaamaan paremmin tarpeeseen. Hiilidioksidimittauksista ollaan montaa mieltä, mutta jos pitoisuus nousee, ilmanvaihto on riittämätön ihmismäärään nähden.

Älä säästä väärissä asioissa.

Ilmanvaihdon sulkeminen yöksi on todella kyseenalaista säästöä. Se luo helposti sisätiloihin alipaineen, ja esimerkiksi rakenteiden läpi sisään tuleva korvausilma tuo mukanaan epäpuhtauksia selkeästi enemmän kuin suodattimella varustetut laitteet. Lisäksi ilmanvaihdon käynnistäminen uudelleen päästää suodattimen läpi mikropölyä. On fiksumpaa pitää ilmanvaihdolla pienemmällä teholla kuin sulkea se kokonaan.

Ammattilaisille jätettävät puuhat.

Monet sisäilmaan liittyvät asiat on viisasta jättää osaaviin käsiin: ilmastointikanavien kartoitus ja puhdistus, hiilidioksidimittaukset, ilmankosteus, taloteknisten järjestelmien ohjaus. L&T auttaa näissä.

Tätä et ehkä tullut ajatelleeksi:

Ulkoilmasta nauttiminen kohentaa sisäilmaa.

Varsinkaan vanhemmissa kouluissa ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu siihen, että sadat oppilaat viettävät välituntinsa käytävillä. Kun oppilaat lähtevät ulos, myös ilmanvaihto saa hoitaa hommansa: välituntien aikana hiilidioksidin määrä pienenee ja ilma tuntuukin raikkaammalta.

Vuotava wc-pönttö voi kuluttaa satoja litroja vettä päivässä.

Vuodon voi testata paperitestillä: laita yksi pala vessapaperia pöntön takareunaan. Jos pönttöä ei ole hetkeen vedetty, mutta paperi jää kiinni kosteaan pintaan, vessa luultavasti vuotaa. Myös vuotava hana kuluttaa yllättävän paljon.

Valot voi sytyttää ja sammuttaa.

Tämä on niin päivänselvää, että se voi jäädä huomaamatta. Kun tilaa ei käytetä, sieltä kannattaa sammuttaa valot, mikäli mahdollista. Myös liikkeeseen reagoivat automaattiset valot ovat energiatehokkaita.

Tuomas Hietala, Teknologiapäällikkö

botom-bg