L&T:N ERIKOISET eli ruokavinkit jouluun

Kamarasipsit, jäädytetyt punaviinikuutiot sekä gluteeniton kuorrutus nousivat muun muassa esille, kun L&T:n henkilöstöltä kerättiin jouluisia ruokavinkkejä kaikkien iloksi. Lue vinkkimme ja poimi itselle sopivat!
 
Omenainen kinkkukastike
 
Raaka-aineet:
  • 3 dl kinkun paistolientä
  • 4 dl ruokakermaa
  • 2 dl omenasosetta
  • 1 dl sinappia
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • ripaus jauhettua valkopippuria

Valmistusohje:

1. Sulata voi kattilassa, älä ruskista.
2. Sekoita mukaan vehnäjauhot.
3. Lisää kinkunpaistoliemi ja kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää omenasose ja sinappi.
4. Hauduta n. 5 minuuttia ja mausta valkopippurilla. Halutessasi kevyemmän kastikkeen, valmista se lihaliemestä ja omenasoseesta.

Pakasta punaviinipullon jämät

Jos jouluna jää esimerkiksi vieraiden jäljiltä punaviiniä pullon pohjille pyörimään, voit pakastaa lopun viinin jääkuutioiksi. Voit käyttää kuutiot myöhemmin kastikkeisiin antamaan makua.

Kinkku ja kantarellit sopivat yhteen

Itse poimituista kantarelleista tehty kastike on hyvä valinta myös kinkun kastikkeeksi.

Taikinakuori joulukinkkuun

Mehevä kinkku syntyy, kun teet siihen herkullisen ruiskuoren.

Raaka-aineet 5 kg suolatulle joulukinkulle:

  • 5 dl vettä
  • 7 dl ruisjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje:

Sekoita tasainen ja notkea taikina. Peitä kinkku kauttaaltaan taikinalla ennen paistamista. Kun kinkku on kypsä, poista ruiskuori varovasti.

Hunajainen kastike kinkulle

Raaka-aineet:

  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 rkl voita
  • 3 rkl makeaa siirappia
  • 1-2 rkl hunajaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 tl pippurisekoitusta
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl soijakastiketta
  • Kinkun paistilientä oman maun mukaan sekaan

Valmistusohje:

Laita voi kasariin. Kun voi on sulanut, lisää kerma, hunaja ja lopuksi muut mausteet. Keitä varovasti, hiljaa ja kauan sekoitellen kunnes kastike paksuuntuu. Älä polta pohjaan. 

Paista joulukinkku takan lämmössä

Eräs työntekijämme on paistanut joulukinkkunsa jo ainakin 10 vuotta takan lempeässä lämmössä. Takka lämpeää uusiutuvalla polttoaineella eli koivuhaloilla. Samalla kun talo lämpenee, niin kinkku kypsyy juuri sopivan ylikypsäksi aattoyön aikana. Myös rosvopaistista tulee erinomaista takan lämmössä.

Testaa kamarasipsejä

Poista paistetun kinkun päällä oleva nahka. Puhdista se sisäpuolelta kaapimalla lusikalla kaikki rasva pois. Leikkaa nahkalevystä noin kahden sentin levyisiä paloja ja levitä ne uunipellille tasaisesti irti toisistaan. Kuivata nahanpaloja uunissa tai kasvikuivurissa 50 asteessa noin 6–8 tuntia. Kuivattamisen jälkeen uppopaista nahanpaloja 190 asteisessa rasvassa noin 15 sekuntia. Valuta paperinpäällä ylimääräinen rasva pois. Tarjoile raikkaan dipin kera.

Gluteeniton kuorrutus kinkulle

Raaka-aineet:

  • 1 dl aprikoosihilloa
  • 2 tl sinappijauhetta
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 3 rkl sitruuna- tai appelsiinimehua

Valmistusohje:

Sekoita aineet keskenään ja voitele kinkun päälle. Paista noin 250 asteessa 10 minuuttia.

Mausta kinkku yrteillä

Jos kaipaat vaihtelua kinkun maustamiseen, käytä siihen yrttejä.

Valmistusohje:

Laita kinkun verkon väliin mausteeksi valkosipulia ja yrttejä kuten meiramin, rosmariinin ja timjamin oksia. Jos kinkku on verkoton, mausteet voi hieroa pintaan. Paista kinkku normaalisti ja kuorruta se makusi mukaan.

Suosi lähikinkkua

Joulukinkku kannattaa ostaa lähituottajilta. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi mallas- tai viljaporsas, joka on tuore ja harmaasuolattu.