Joulun ruokahävikkiä saa helposti vähennettyä – samalla kiittää lompakko ja luonto

Joulu on herkuttelun juhlapyhä. Pöydät kodeissa ympäri Suomen notkuvat kinkuista, laatikoista, kaloista, kalkkunoista, salaateista ja herkuista. Jo vuosisatojen ajan vuoden pimeintä aikaa on piristetty pohjoisessa laittamalla kynttilät ja herkut pöytään vieraiden ja perheen iloksi.

Kun ruokaa kuluu paljon, syntyy usein samalla harmillista ruokahävikkiä. Jotkut joulun ylijäämäruoat, kuten ylimääräiset kinkkuviipaleet, on helppo hyödyntää joulun välipäivinä vaikkapa voileipien välissä tai hernekeitossa, mutta paljon ruokaa päätyy myös suoraan biojätteeseen.

Ruokahävikki onkin turha rasite omalle lompakolle sekä luonnolle, ja tuskin kukaan ylimääräisen biojätteen kanniskelusta talven hyhmässä ja hämärässä erityisesti nauttii.

Suhteuta ruoan määrä vieraiden toiveisiin ja määrään

Joulun ruokatarjoilut kannattaa laskea ruokailijamäärän ja aterioiden kertolaskuna päivittäin. Selvitä kuinka monta annosta joulunpyhien aikana tarvitaan ja milloin voi tarvittaessa seuraavan kerran käydä kaupassa. Yhä useammista kaupoista saa täydennystä myös jouluna eikä ylivarautuminen kannata. Laske kuinka paljon mitäkin ruokalajia yksi vieras realistisesti syö. Jos yksi vieras syö korkeintaan 300 grammaa perunalaatikkoa, niin on turha valmistaa laatikko kolmesta kilosta perunoita neljälle hengelle. Mitä useampaa sorttia on tarjolla, sitä pienempi on kunkin erillisen ruokalajin menekki.

Samalla kannattaa pitää mielessä, että onko vieraissa esim. paljon kasvissyöjiä joille kinkku ei maistu tai onko lipeäkala vain yhden tai kahden vieraan herkkua kuuden tai kahdeksan sijaan.

Oikein säilötyt tähteet saavat uuden elämän herkkuina

Joitain tähteitä joulun jäljiltä jää kuitenkin lähes vääjäämättä. Valtaosan tähteistä saa kuitenkin hyödynnettyä uusissa ruoissa, jos niiden säilytys hoidetaan asiallisesti. Jääkaappi kannattaa siistiä epämääräisistä tahroista ja vanhaksi menneistä ruoista jo ennen joulua. Puhtaassa jääkaapissa ruoka säilyy paremmin ja hyvin järjestettyyn jääkaappiin pitäisi mahtua kaikki kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet.

Pilaantumiselle arimmat ruoat, kuten kalat ja kermat, kannattaa tuoda pöytään vasta viime hetkellä ennen ruokailua. Ovelimmat laittavat nämä herkästi pilaantuvat ruoat tarjolle esim. pakastimessa jäähdytetyn ja hyvin kylmää varaavan tasaisen kivi- tai keramiikkalaatan tai vaikka valurautaisen paistinpannun päälle. Ruokailun päätyttyä, kannattaa nämä herkästi pilaantuvat ruoat sujauttaa pikaisesti takaisin jääkaappiin ja merkitä esim. kermoihin niiden avauspäivä. Myös kylmää parveketta voi usein hyödyntää ruokien säilytykseen. Jos käytät pakasterasioita, säilytä jääkaapin lähettyvillä pakasteteippiä ja tussia, joiden avulla purkin päälle voi kirjoittaa vihjeitä sisällöstä ja päivämäärän.

Lämpimät ruuat tulee jäähdyttää kunnolla ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittoa, jotta lämpötila kaapissa ei nouse turhaan. Tässäkin parvekkeet, terassit ja ulkovarastot ovat talvella oivia aputiloja.

Kun tähteet on säilötty hyvin merkattuina kylmään, voi joulun välipäivinä ideoida niille uutta elämää herkullisina ruokina. Juureslaatikoista voi paistaa meheviä kasvispihvejä, kalat leipoa piirakkaan tai kinkut pilkkoa pitsan täytteeksi. Reseptejä joulutähteiden hyödyntämiseksi on netti pullollaan!

Lue lisää jouluvinkkejä