Lajittele jätteet oikein - myös joulun pyhinä ja uutena vuotena

Joulun pyhinä ja uutena vuotena syntyy tyypillisesti paljon jätettä. Jätteen määrää voi vähentää lajittelemalla kaikki mahdolliset jätejakeet hyötykäyttöön.
 
Kokosimme joulun ja uuden vuoden lajitteluohjeet yhteen, jotta lajittelu olisi mahdollisimman helppoa. Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Oman kunnan lajitteluohjeet voit tarkastaa joko kunnan nettisivuilta tai paikalliselta jätehuoltoyritykseltä.

Alumiinivuoat ja -foliot
Alumiinifoliot ja puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat ovat pienmetallia tai keräysmetallia.
 
Elintarvikepussit
Muoviset leivonnaispussit kuten piparkakkutaikina- ja joulutorttupakkaukset sekä joululeipäpussit lajitellaan energiajakeen tai muovipakkausten joukkoon. Juures-, puuroriisi-, manteli- ja sekahedelmäpussit kuuluvat tyhjinä energiajakeeseen tai muovipakkauksiin.
 
Joulukortit
Sähköinen joulukortti on nopea ja ympäristöä säästävä joulutervehdys. Perinteisiä joulukortteja lähetetään tänäkin vuonna miljoonia – siksi niiden lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Vanhoista korteista voi askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Edellisvuoden joulukortteja voi hyödyntää myös lasten kanssa askarrellessa. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin tai energiajakeen joukkoon.
 
Joulukuusi
Kun joulukuusi on riisuttu koristeistaan, kannattaa sen oksat pilkkoa ja laittaa suureen jätesäkkiin. Näin myös neulasia varisee lattialle vähemmän, ja siivous on helpompaa.
 
Kuivuneen kuusen voi polttaa paloina omassa takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Kerros- tai rivitalossa kuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä.
 
Isompien taloyhtiöiden kannattaa tilata kuusia varten vaihtolava, jolloin kuuset päätyvät suoraan haketukseen ja polttoon. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana.
 
Joulukuusta ei tule laittaa kiinteistön jäteastioihin pilkottunakaan, koska se vie paljon tilaa, painaa paljon ja hankaloittaa näin ollen jäteastioiden tyhjennystä. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC -muovia ja kuuluvat siksi sekajätteeseen. Taloyhtiön jäteastiaan iso muovikuusi ei kelpaa, vaan se tulee itse toimittaa jäteasemalle.
 
Jouluvalot
Yksittäiset lamput voi lajitella sekajätteeseen, johon kuuluvat rikkinäiset hehku- ja halogeenilamput. Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot (ml. LED-valot) kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.
 
Juomapakkaukset
Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot viedään kaupan palautusautomaattiin.
Pantittomat lasipullot voi laittaa lasinkeräykseen. Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi puolestaan lajitella pakkausmuovin joukkoon. Mikäli omalla paikkakunnalla ei ole järjestetty pakkausmuovin erilliskeräystä, laitetaan kertakäyttöpullot energiajakeeseen tai sekajäteastiaan.
 
Nestekartonkipakkaukset kuten maito-, glögi- ja mehutölkit kuuluvat keräyskartongin joukkoon. Oluiden säilytykseen tarkoitetut "mäyräkoirapakkaukset” lajitellaan hyötykäyttöön keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon.
 
Kinkun rasva
Kerää kinkun rasva jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai kahvipakettiin, sulje se ja laita sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Älä kaada rasvaa viemäriin, koska se tukkii viemärin. Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan energiajakeeseen tai sekajätteeksi.
 
Tänä vuonna voit löytää kinkunrasvan palautuspisteen myös K-ryhmän ruokakauppojen tai Neste liikenneasemien yhteydestä, sillä kinkkurasvasta jalostetaan dieseliä ja tuotot annettaan hyväntekeväisyyteen. Lue lisää Kinkkutempusta.
 
Kukkien kääreet ja kukat
Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit kuuluvat keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon. Pakkauseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon. Alumiinikääre lajitellaan keräysmetallin joukkoon. Muovi-alumiinifoliokääre kuuluu sekajätteeseen. Kukat multineen ovat biojätettä.
 
Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret
Steariinin ja kynttilänpätkät voi lajitella energiajakeeseen tai sekajätteeseen. Myös muoviset hautakynttilät voi lajitella energiajakeen tai sekajätteen joukkoon. Lasiset hautakynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä hautakynttilälasi ei kelpaa pakkauslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.
 
Lahjapaperit
Runsaan painovärimääränsä vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon vaan ne kuuluvat energiajakeeseen tai sekajätteeseen. Keräysastiaan päätyvät lahjapaperit on hyvä pakata tiiviisti esimerkiksi taittelemalla ne paperikassiin. Lahjapapereita voi käyttää myös uudelleen ja pelkän lahjanauhan tai ruusukkeen käyttö paketoinnissa on tyylikäs ja jätettä vähentävä vaihtoehto.
 
Lamput
Energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävät elohopeaa, joten ne ovat vaarallista jätettä. Ne on aina kerättävä erikseen ja vietävä vaarallisen jätteen keräykseen. LED-lamput ovat niin sanottua SER–jätettä. Hehku- ja halogeenilamput ovat puolestaan sekajätettä.
 
Pakettinauhat
Kiiltävät ja muoviset lahjojen käärenauhat ovat energiajaetta tai sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.
 
Pakkaukset
Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaa- ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin tai energiajakeeseen. Pahvilaatikot lajitellaan keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Kartonki- ja pahvipakkaukset eivät kuulu keräyspaperiastiaan. Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan muovipakkauksiin, energiajakeeseen tai sekajätteeseen.
 
Paristot
Tyhjentyneet paristot voi viedä kauppareissulla paristoja myyvän kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.
 
Uudenvuoden raketit
Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.
 
Uudenvuoden tina
Tinakenkä sisältää paljon lyijyä ja on siksi vaarallista jätettä. Tinat eivät kuulu sekajätteen joukkoon. Mikäli edellisvuoden tinoja ei haluta valaa uudelleen, ne viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.
 
Jouluterkuin,
Hanna, johtava asiantuntija