Lajittele jätteet oikein - myös joulun pyhinä ja uutena vuotena

Joulun pyhinä ja uutenavuotena syntyy tyypillisesti paljon jätettä. Jätteen määrää voit vähentää lajittelemalla kaikki jätejakeet hyötykäyttöön.
 
Kokosimme joulun ja uuden vuoden lajitteluohjeet yhteen, jotta lajittelu olisi mahdollisimman helppoa. Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Oman kunnan lajitteluohjeet voit tarkastaa joko kunnan nettisivuilta tai paikalliselta jätehuoltoyritykseltä. Saat apua lajitteluun myös L&T:n veikeältä Kierrätysbotilta, joka vastaa kysymyksiisi osoitteessa lt.fi/kierrätysbotti

Alumiinivuoat ja -foliot
Alumiinifoliot ja puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat ovat pienmetallia tai keräysmetallia.
 
Elintarvikepussit
Muoviset leivonnaispussit kuten piparkakkutaikina- ja joulutorttupakkaukset sekä joululeipäpussit lajitellaan muovipakkausten joukkoon. Myös muoviset juures-, puuroriisi-, manteli- ja sekahedelmäpussit kuuluvat tyhjinä muovipakkauksiin.
 
Joulukortit
Sähköinen joulukortti on nopea ja ympäristöä säästävä joulutervehdys. Perinteisiä joulukortteja lähetetään tänäkin vuonna miljoonia – siksi niiden lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Vanhoista korteista voi askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Edellisvuoden joulukortteja voi hyödyntää myös lasten kanssa askarrellessa. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin joukkoon.
 
Joulukuusi
Kun joulukuusi on riisuttu koristeistaan, kannattaa sen oksat pilkkoa ja laittaa suureen jätesäkkiin. Näin myös neulasia varisee lattialle vähemmän, ja siivous on helpompaa.
 
Kuivuneen kuusen voi polttaa paloina omassa takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Kerros- tai rivitalossa kuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä.
 
Isompien taloyhtiöiden kannattaa tilata kuusia varten vaihtolava, jolloin kuuset päätyvät suoraan haketukseen ja polttoon. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana.
 
Joulukuusta ei tule laittaa kiinteistön jäteastioihin pilkottunakaan, koska se vie paljon tilaa, painaa paljon ja hankaloittaa näin ollen jäteastioiden tyhjennystä. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina siksi sekajätteeseen. Taloyhtiön jäteastiaan iso muovikuusi ei kelpaa, vaan se tulee itse toimittaa jäteasemalle.
 
Jouluvalot
Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot (mukaan lukien LED-valot) kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.
 
Juomapakkaukset
Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot viedään kaupan palautusautomaattiin. Pantittomat lasipullot voi laittaa lasinkeräykseen. Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi puolestaan lajitella muovipakkausten joukkoon. Nestekartonkipakkaukset kuten maito-, glögi- ja mehutölkit kuuluvat keräyskartongin joukkoon.

Kinkun rasva
Älä kaada rasvaa viemäriin, koska se tukkii viemärin. Kerää kinkun tai muiden jouluruokien rasvat jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai maitopakettiin. Tänäkin jouluna järjestetään Kinkkutemppu, jossa kinkkujen ja muiden jouluruokien paistorasvat kerätään erikseen ja niistä valmistetaan biodieseliä. Lue lisää Kinkkutempusta.

Jos Kinkkutemppu-palautuspistettä ei löydy kotisi lähistöltä, sulje keräyspaketti ja laita se sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan sekajätteeksi.

Kukkien kääreet ja kukat
Joulukukkien käärepaperit kuuluvat keräyskartongin tai muovipakkausten joukkoon. Pakkauseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon. Alumiinikääre lajitellaan keräysmetallin joukkoon. Muovi-alumiinifoliokääre kuuluu sekajätteeseen. Kukat multineen ovat biojätettä.

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret
Kynttilänpätkät ja muoviset hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen. Lasiset hauta- ja tuoksukynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä kynttilälasi ei kelpaa pakkauslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.

Lahjapaperit
Runsaan painovärimääränsä vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Keräysastiaan päätyvät lahjapaperit on hyvä pakata tiiviisti esimerkiksi taittelemalla ne paperikassiin. Lahjapapereita voi käyttää myös uudelleen! Myös pelkän lahjanauhan tai ruusukkeen käyttö paketoinnissa on tyylikäs ja jätettä vähentävä vaihtoehto.

Lamput
Energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävät elohopeaa, joten ne ovat vaarallista jätettä. Ne on aina kerättävä erikseen ja vietävä vaarallisen jätteen keräykseen. LED-lamput ovat SER–jätettä, jota kerätään esimerkiksi isoissa marketeissa tai kodinkoneliikkeissä.

Pakettinauhat
Kiiltävät ja muoviset lahjojen käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Pakkaukset
Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaa- ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin. Pahvilaatikot lajitellaan keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan muovipakkauksiin.

Paristot
Tyhjentyneet paristot voi viedä kauppareissulla paristoja myyvän kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.
 
Uudenvuoden raketit
Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ja räjähtämättömät ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.
 
Uudenvuoden tina
Tinakenkä sisältää paljon lyijyä ja on siksi vaarallista jätettä. Tina eivät kuulu sekajätteen joukkoon. Mikäli edellisvuoden tinoja ei haluta valaa uudelleen, ne viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.
 
Lue lisää jouluvinkkejä

Kysy lisää vinkkejä Kierrätysbotilta

New call-to-action